رفتن به محتوای اصلی
x

10 حقیقت در مورد پیری و سلامت

 

امروزه، برای اولین بار در تاریخ، اکثر مردم می­توانند انتظار زندگی در دهه شصت و بعد از آن را داشته باشند. عمر طولانی نه تنها برای افراد مسن و خانواده­های آنها، بلکه برای جوامع نیز به طور کلی یک فرصت مهم است. در حالی که افراد به مشارکت ارزشمند خود در خانواده و اجتماع ادامه میدهند، سالهای اضافی فرصتی را برای پیگیری فعالیتهای جدید مانند تحصیلات بیشتر یا علاقه­مندی­های نادیده گرفته شده فراهم می­آورد. با این حال، میزان این فرصت­ها به شدت به یک عامل بستگی دارد: سلامتی.

  1. جمعیت جهان به سرعت در حال پیر شدن

بین سالهای 2015 تا 2050 تعداد افراد 60 ساله یا مسن­تر از 900 میلیون نفر به 2 میلیارد نفر افزایش می­یابد (از 12 درصد به 22 درصد از کل جمعیت جهان). پیر شدن جمعیت سریعتر از گذشته اتفاق می­افتد. به عنوان مثال، در حالی که فرانسه تقریباً 150 سال فرصت داشت تا نسبت جمعیتی که بالای 60 سال سن داشتند از 10 درصد به 20 درصد تغییر کند، کشورهایی مانند برزیل، چین و هند کمی بیش از 20 سال فرصت خواهند داشت تا همین تغییر را داشته باشند.

  1. شواهد کمی وجود دارد که نشان می­دهد افراد سالخورده امروزه از سلامت بیشتری نسبت به والدین خود برخوردارند

ممکن است طی 30 سال گذشته نسبت افراد مسن در کشورهای با درآمد بالا که برای انجام فعالیتهای اساسی مانند غذا خوردن و شستشو نیاز به کمک شخص دیگری دارند، اندکی کاهش یافته باشد با این حال، تغییرات کمی در شیوع محدودیت­های شدیدتر در عملکرد افراد مسن وجود دارد.

  1. بیماری های غیرواگیر بعنوان شایع­ترین مشکلات سلامتی در سنین بالاتر

افراد مسن در کشورهای با درآمد کم و متوسط ​​بار بیماری بیشتری نسبت به افراد در کشورهای ثروتمند دارند. صرف نظر از محل زندگی، بیشترین عوامل مرگ در افراد مسن شامل بیماری قلبی، سکته مغزی و بیماری مزمن ریوی هستند. بیشترین علل ناتوانی شامل اختلالات حسی (به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط)، درد کمر و گردن، بیماری مزمن انسدادی ریه (به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط)، اختلالات افسردگی، سقوط، دیابت، زوال عقل و آرتروز می­باشند.

  1. وقتی صحبت از سلامتی می­شود، هیچ سالمند نوعی وجود ندارد

پیری بیولوژیکی تنها کمی با سن افراد در ارتباط است. برخی افراد در 80 سالگی دارای توانایی­های جسمی و روانی مشابه بسیاری از جوانان 20 ساله هستند. برخی دیگر، در سنین پایین­تر کاهش توانایی­های جسمی و روحی را تجربه می­کنند.

  1. سلامتی در سنین بالاتر تصادفی نیست

اگرچه برخی از تغییرات در سلامت افراد مسن نشان دهنده وراثت ژنتیکی آنهاست، اما بیشتر این تغییرات به دلیل محیط فیزیکی و اجتماعی افراد و تأثیر این محیط­ها بر فرصتها و رفتارهای سلامتی آنها ایجاد شده است. نکته مهم این است که این عوامل از دوران کودکی بر دوران پیری تأثیر می­گذارد. این بدان معناست که یک فرد مسن که در شرایط محروم رشد یافته هم بیشتر احتمال دارد که از سلامت بدی برخوردار باشد و هم دسترسی آن به خدمات و مراقبت­های مورد نیاز خود کمتر می­باشد.

  1. سن­گرایی فرا­گیرتر از جنسیت­گرایی یا نژادپرستی

سن­گرایی به معنای تبعیض علیه افراد بر اساس سن آنها که پیامدهای جدی برای افراد مسن و جوامع در کل دارد. سن­گرایی می­تواند اشکال مختلفی داشته باشد از جمله نگرش­های پیش داورانه، شیوه­های تبعیض­آمیز یا سیاست­هایی که باعث تداوم باورهای سن­گرایانه می­شود. این می­تواند مانع توسعه سیاست­های سالم شود و می­تواند کیفیت مراقبت­های بهداشتی و اجتماعی که افراد مسن دریافت می­کنند را به طور قابل توجهی تضعیف کند.

  1. اقدامات جامع سلامت عمومی مستلزم تغییرات اساسی در نحوه تفکر ما در مورد پیری و سلامت است

سلامت در سنین بالاتر نباید با عدم وجود بیماری تعریف شود. سالمندی سالم برای همه افراد مسن قابل دستیابی است. این فرایندی است که افراد مسن را قادر می­سازد تا به کارهای مهم خود ادامه دهند. در حالی که هزینه­های سلامت و مراقبت­های اجتماعی برای افراد مسن اغلب به عنوان هزینه­هایی برای جامعه تلقی می­شود، باید آنها را به عنوان سرمایه گذاری در تحقق فرصت­ ها و قادر ساختن افراد مسن برای ادامه مشارکت مثبت آنها در نظر گرفت.

  1. سیستم های بهداشتی باید متناسب با نیازهای افراد مسن تنظیم شوند

اکثر سیستم­های بهداشتی در سراسر جهان آمادگی کافی برای پاسخگویی به نیازهای افراد مسن که اغلب دارای بیماری­های مزمن متعدد یا سندرم­های سالمندی هستند را ندارند. سیستمها باید قادر به ارائه مراقبتهای سالمند و یکپارچه برای افراد مسن باشند و بر حفظ ظرفیتها مطابق با افزایش سن افراد تمرکز کنند.

  1. در قرن 21 همه کشورها به سیستم یکپارچه مراقبت طولانی مدت نیاز دارند

در برخی از کشورها، این به معنای شروع از صفر است. در موارد دیگر، این به معنای تجدید نظر در مراقبت­های طولانی مدت است: از یک شبکه ایمنی اولیه برای آسیب پذیرترین افراد، به سمت یک سیستم گسترده تر که توانایی عملکردی افراد مسن را به حداکثر برساند و استقلال و عزت آنها را حفظ نماید. پیش بینی می­شود تا سال 2050 تعداد افراد مسنی که برای فعالیت­های روزمره در کشورهای در حال توسعه به حمایت نیاز دارند چهار برابر شود.

  1. سالمندی سالم شامل همه سطوح و بخشهای دولتی می­شود

نمونه­هایی از اقدامات بین بخشی شامل ایجاد سیاست­ها و برنامه­هایی است که گزینه­های مسکن را گسترش می­دهند، دسترسی به ساختمان­ها و حمل و نقل را راحتتر می­سازند، تنوع سنی در محیط­های کاری و محافظت از افراد مسن در برابر فقر از طریق طرح­های حمایت اجتماعی را ترویج میبخشند. همچنین پیشرفت در سالمندی سالم مستلزم درک بهتری از مسائل و روندهای مربوط به سن است.

 

منبع: سایت سازمان بهداشت جهانی